Новини

АктуалноКлиматЛюбопитноОтпадъци

Пластмасата може да се окаже по-малкото зло за околната среда

Премахването на пластмасовите опаковки от магазините всъщност може да навреди на околната среда, сочи изследване, цитирано от BBC.

Фирмите на практика ги заменят с различни алтернативи, чийто екологичен отпечатък не е добре проучен, а някои от тях може би вредят повече на околната среда, отколкото помагат.

Стъклените шишета например тежат доста повече от пластмасата, което означава, че транспортирането им изисква повече гориво и съответно генерира повече вредни емисии. Хартиените пликове пък имат по-голям въглероден отпечатък от найлоновите торбички и освен това са много по-трудни за рециклиране.

Авторите на доклада, наречен Plastic Promises и изготвен в рамките на многопартийна работна група в британския парламент, твърдят, че последствията от подмяната на пластмасата с други материали, не са изследвани достатъчно и крият редица рискове.

Някои от супермаркетите във Великобритания например предлагат все повече напитки в гланцирани картонени опаковки, предполагайки, че след това те могат да бъдат рециклирани. Статистиката сочи обаче, че страната разполага със съоръжения за рециклиране само на една трета от наличните картонени опаковки.

Над 80% от потребителите смятат, че биоразградимата пластмаса е екологично чиста. На практика обаче малко хора са наясно с процеса на рециклирането и използването на този тип материали“, смята Либи Пийк, автор на изследването.

Оказва се, че в някои ситуации тези материали не подлежат на повторно използване, за разлика от обикновената пластмаса, което всъщност увеличава вредния екологичен отпечатък на цялата индустрия, вместо да го намалява.

През декември 2018 година британското правителство публикува своята дългосрочна стратегия за управление на ресурсите и отпадъците. В нея се предвижда насочване на усилията в три основни направления – засилване на отговорността на производителите по отношение на опаковките, насърчаване на потребителите да връщат използваните бутилки и други съдове чрез въвеждане на депозит за амбалаж и увеличаване на индустриалния капацитет за рециклиране и сметосъбиране.

Според Ендрю Опи от Британската асоциация на търговските вериги, всички представители на сектора са единодушни, че борбата с климатичните промени трябва да бъде поставена в центъра на тяхното бизнес планиране. Но в същото време той е категоричен, че пластмасата си остава един от най-ефективните материали, когато става въпрос за опаковки.

„Една краставица например, опакована в найлон, издържа с 14 дни повече. Това означава драстично намаляване на хранителните отпадъци. Устойчивата стратегия за управление на ресурсите би трябвало да е насочена към намаляване на общия негативен екологичен отпечатък, а не просто върху ограничаване на пластмасовите изделия“, коментира той пред BBC.

Според управляващите бизнесът би трябвало да поеме 100% от разходите за рециклиране на отпадъчните материали, а не само 10%, както е в момента.

Очаква се тази година да започнат консултациите и обществените обсъждания по всички тези теми, но крайният срок за въвеждането им остава неясен, пише още BBC. През 2020 година обаче се планира да влезе в сила забраната за продажба на пластмасови сламки, бъркалки и клечки за уши.

Освен това британското правителство обяви, че обмисля въвеждане на допълнителен данък върху опаковките, които съдържат под 30% материали, подлежащи на рециклиране.

Източник: www.vesti.bg