Новини

АктуалноЛюбопитноХимични вещества

Дезинфекциращи гелове – законни или не?

Здравейте! Ще си позволя да отнема от вашето време и да насоча вниманието ви, за проблем който констатираме, а именно разпространението в търговската мрежа на „дезинфектанти“ със съмнителен произход и качества. Функцията на дезинфектанта е да унищожи или най-малко да имобилизира патогена (бактерия или вирус), да елиминира или поне да намали инвазивните му възможности.

Ползването на гелове със съмнително по вид и недостатъчна концентрация активно вещество само размазва патогените по вашите ръце и не нарушава тяхната вирулентност и инвазивност.

За да помогнем за идентифицирането на лицата, които пускат в търговската мрежа гелове с претенции да имат дезинфекциращи свойства, както и да уведомим компетентните органи от името на колеги от Асоциацията на специалистите по управление на околната среда (АСУОС) и от мое име, моля всички вас, да ни изпратите снимки на опаковките и етикетите на ползваните от вас дезинфекциращи гелове на имейл: info@asuos.eu или на лично съобщение на фейсбук страницата на АСУОС: https://www.facebook.com/asuos.eu/

Понеже темата е чувствителна и много от вас биха се поинтересували, прилагаме линк към Регистъра на биоцидите, за които има издадено разрешение за предоставяне на пазара по реда на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси, така че всеки от вас да може да направи проверка на ползвания от него и семейството му дезинфекциращ гел.

http://www.mh.government.bg/bg/administrativni-uslugi/registri/registar-na-biotsidnite-preparati/

С поздрав,

Веселин Панайотов – Председател на УС на АСУОС