Новини

АктуалноЛюбопитноОтпадъци

Заместник-министър Ренета Колева за предстоящите промени относно забрана на пластмасовите продукти за еднократна употреба

Най-късно в началото на септември се очаква да влезе в сила новата европейска директива за забрана на пластмасовите продукти за еднократна употреба. Документът ще бъде публикуван в началото на юли за обществено обсъждане и до края на август се очаква да бъде внесен в Министерски съвет. Това заяви Ренета Колева, заместник-министър в МОСВ, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Основната цел на директивата са мерки за намаляване на пластмасовите продукти. 86% от отпадъците по плажовете на територията на ЕС са пластмасови продукти за еднократна употреба, като нанасят сериозни щети върху околната среда. Залагаме мерки за устойчиво намаляване на определени пластмасови продукти като прибори за еднократна употреба, съдове за храна, сламки. Предвидено е да се въведат допълнителни такси върху определени пластмасови продукти като чаши за напитки, капачки, пластмасови торбички“.

В България директивата трябваше да влезе в сила на 3-ти юли.

„Забавянето се дължи на факти, които не са на национално ниво. Преди седмица Европейската комисия издаде допълнителни документи относно обхватът на забранените продукти. Няма да успеем до 3-ти юли, но наредбата е разработена и в момента предстои нейното вътрешно съгласуване“.

„Направихме редица срещи с НПО и браншовите организации, с които сме дискутирали промените, които предстоят да настъпят“, допълни още Ренета Колева.

Заместник-министърът е на мнение, че бизнесът трябва да се преориентира към еко продукти, които могат да се рециклират и са многократна употреба.

От думите на госта стана ясно, че в България около 50-60 фирми произвеждат такива пластмасови, като това са предимно малки и средни предприятия. Неминуемо с влизане в сила на новите промени това ще даде отражение върху бизнеса.

„Важно е да се отбележи, че ние не забраняваме използването на пластмасови чаши. Идеята е да ограничим разпространението му, като наложим допълнителна продуктова такса на производителя. Клиентът ще плаща допълнителна такса, когато закупува този продукт. Тя би трябвало да влезе в сила през 2025 г.“. 

Друга тема бяха проблемите, които има в Министерство на околната среда и водите.

„В дирекция Управление на отпадъците имахме проблеми със забавянето на нотификациите за внос и износ на отпадъци. Нашата цел е да ускорим процеса по издаването им. Предстои заседание на комисията, за да разгледа новите предложения, за да не пречим на бизнеса да извършва своята търговска дейност“.

Целия разговор вижте във видеото ТУК

Източник: МОСВ