Новини

пластмасови опаковки

ЕП с обновени правила за намаляване, повторна употреба и рециклиране на опаковки

В сряда /22.11.23 г./ Европейският парламентът прие позицията си относно приемането на нови правила за опаковките в целия ЕС, за да се справи с постоянно нарастващия обем на отпадъците и да насърчи повторната употреба и рециклирането. Евродепутатите одобриха доклада, който представлява мандат на Парламента за преговори с правителствата на ЕС, с 426 гласа „за“, 125 „против“ и 74 „въздържал се“.

Освен общите цели за намаляване на опаковките, предложени в регламента (5 % до 2030 г., 10 % до 2035 г. и 15 % до 2040 г.), членовете на ЕП искат да определят конкретни цели за намаляване на пластмасовите опаковки (10 % до 2030 г., 15 % до 2035 г. и 20 % до 2040 г.). Намаляване на опаковките, ограничаване на някои видове и забрана на използването на „вечни химикали“ в опаковките.

Членовете на ЕП искат да забранят продажбата на много леки пластмасови торбички за пазаруване (под 15 микрона), освен ако не се изискват по хигиенни причини или не се предоставят като основна опаковка за насипни храни. Те предлагат също така силно да се ограничи използването на някои формати опаковки за еднократна употреба, като например миниатюрните опаковки за тоалетни принадлежности в хотелите и опаковъчното фолио за куфари на летищата.

За да се предотвратят неблагоприятните последици за здравето, депутатите искат забрана на използването на така наречените „вечни химикали“ (пер- и полифлуорирани алкилни вещества или PFAS) и бисфенол А в опаковките.

Членовете на ЕП се стремят да изяснят изискванията към опаковките, които могат да се използват повторно или да се пълнят многократно. Крайните разпространители на напитки и храни за вкъщи в сектора на хранителните услуги, като например хотели, ресторанти и кафенета, трябва да предоставят на потребителите възможността да си носят собствена опаковка.

Новите правила изискват всички опаковки да могат да се рециклират, като отговарят на строги критерии, които ще бъдат определени чрез вторичното законодателство. Предвидени са някои временни изключения, например за дървени и восъчни опаковки за храни.

Членовете на ЕП искат страните от ЕС да гарантират, че до 2029 г. 90% от материалите, съдържащи се в опаковките (пластмаса, дърво, черни метали, алуминий, стъкло, хартия и картон), ще се събират разделно.

Източник: Официален сайт на Европейския Парламент.
Снимка: pixabay