Новини

Как управата в Свиленград убеди хората да изхвърлят разделно

Как управата в Свиленград убеди хората да изхвърлят разделно

Преди три години в столичния квартал „Горубляне“ започва проект за разделно събиране на отпадъци по модела „от врата до врата“. Всяко желеащо да се включи домакинство от района получава безвъзмездно собствена жълта кофа за метал и пластмаса в дома си, а от фирмата за оползотворяване на отпадъка Екопак се наемат безплатно да ги събират два пъти в месеца. Реализацията и ефектът от проекта обаче е „тотална катастрофа“ (по думите на предствител на организацията Екопак).

Преди една година местната власт в Свиленград иска да въведе разделно събиране „от врата до врата“. Най-трудното нещо, с което се сблъсква при реализирането на проекта си е да убедят организацията за събиране на отпадъци, с която общината има сключен договор да ги подкрепи и да им съдейства. А тя е отново Екопак и причината за резервите е горчивият опит от столичния квартал „Горубляне“.

Все пак местната управа в Свиленград успява да убеди фирмата и стартира пилотно със 100 домакинства в къщи на няколко съседни улици. Практиката им се оказва изключително успешна, а до 2018 г. амбициите на общината е да покрие всички едноетажни и ниски кооперации в града.

Източник: dnevnik.bg

Цялата статия можете да прочетете на страницата на източника, като натиснете ТУК.