Новини

Световен ден на околната среда 05.06.2019 г., Южен парк, София

АСУОС е партньор в организирането на събитие, посветено на Световния ден на околната среда, което ще се проведе на 05.06.2019 г. в Южен парк, гр. София.

Световен ден на околната среда
5 юни, София в Южния парк (Голяма поляна – https://goo.gl/maps/csGAvMtGes28VDQq7)
www.worldenvironmentday.global/

Световен ден на околната среда се отбелязва всяка година на 5 юни, като представлява най-значимият и известен глобален ден за положителна промяна на състоянието на околната среда. Тази година е посветена на темата за замърсяването на въздуха.
Ще можете да се включите към световната инициатива тази година като си направите снимка с маска, бъф или кърпа, с което милиони хора ще покажат нуждата от предприемане на мерки за чист въздух. Хаштаговете, които може да използвате, са: #ЧистВъздух, #WED2019 (WorldEnvironmentDay2019) и #BEATAIRPOLLUTION

Фондация „Наука за природата“ заедно с партньорски организации Ви каним да отбележим този ден и в София.
Очакват Ви лекции, работилници, ще можете да се консултирате със специалисти по темите за ефекта от мръсния въздух върху здравето, да научите как да намалите личния си принос върху замърсяването на въздуха и отпечатъка си като цяло върху околната среда, ще има демонстрации как се оценява здравословното състояние на дърветата, ще можете да практикувате йога с акцент върху правилното дишане, ще има няколко паралелни работилници как да си преобразувате отпадъците в полезни продукти, ще можете да си предадете текситлините отпадъци в специални контейнери и много други.

По време на събитието ще можете да се запознаете с:

Медици от Сдружение „Въздух за здраве“ (www.air4health.eu) ще измерват функцията на белия дроб на желаещи посетители, за да се регистрира т.нар. белодробно число. Също така ще се измерва концентрацията на ФПЧ2.5 (фини прахови частици с големина до 2,5 микрона) и въглероден оксид, като ще можете да получите разяснение относно здравните последици и ефектите от всяко от измерените вещества от водещи медици в страната.
Измерванията ще се извършват от 17:00 до 19:00 часа

Йога-студио „Дивали“(www.yogadiwali.com) ще Ви разкаже каква е връзката между чистата околна среда и йога философията. Защо йога не се практикува само на постелката. Дишането като естествен процес, и като осъзнаване за жизнената енергия в нас, и около нас. Как, усъвършенствайки себе си, подобряваме средата, която обитаваме.
Тези и други теми ще бъдат засегнати от нашите приятелки Юлия Савова и Елица Иванова. Те са подготвили лекция и практическа част, с комплекс от класически дихателни йога-упражнения достъпни за всеки. Може да вземете Вашата йога постелка и да се включите в практиката. Студиото ще осигури до 20 постелки.
Лекция: от 16:30 до 17:10 ч.
Практика: 17:20 – 18:00 ч.

От Tree Doctor (бранд на Фортис Визио ЕООД (www.fortisvisio.com) ще покажат как се осъществява една оценка на здравословното състояние на дърветата в градска среда. Дърветата имат водеща роля в града в пречистването на замърсения въздух и представляват белите дробове на градската екосистема. По време на събитието ландшафтният архитект Максим Янев ще демонстрира как се извършва външно и вътрешно изследване на състоянието на дървета, чрез уреди като резистограф и арботом. Демонстрацията ще се проведе от 18:00 до 21:00ч.

Плетчица (www.facebook.com/pletchica/) и Плети с тениска (www.facebook.com/recycletshirt/) ще проведат работилница, в която текстилни отпадъци ще получат шанс за нов “живот”. Ще имате възможност да научите как да направите прежда от тениски и да си направите гривнички от нея.

TexCycle (www.texcycle.bg) е проект за събиране и оползотворяване на употребявани или ненужни дрехи, обувки, чанти, аксесоари, домакински текстил. Ще бъдат представени ползите за околната среда, включително качеството на въздуха, при изграждането на такава система. TexCycle имат позиционирани контейнери на различни локации на територията на град София и още 7 населени места. По време на събитието, ще има осигурен контейнер, в който могат да бъдат оставени дрехи и други ненужни текстилни материали.

Фондация „Наука за природата“ (www.sciencefornature.org) работи по първия проект по Програма LIFE на ЕС за опазване на прилепите в България. Ще имате възможност да разберете повече за ролята на тези потайни животни и екологичната роля, за която дори не подозирате. Ще научите защо са важни прилепите за хората и какво прави фондацията за тяхното опазване по проект Живот под един покрив (www.batslife.eu). Ще имате възможност да видите къщички за прилепи и как може да си направите и Вие у дома. За големи и малки ще бъдат поставени различни тематични макети, с които може да си направите снимки за спомен и да подпомогнете за разпространението на една добра кауза. Ще можете да се включите и в кампанията на Фондацията като осигурите дом за прилепна колония. Ще можете да подкрепите опазването на прилепите и като се снимате със забавни послания и добавите хаштаговете #ПодЕдинПокрив, #UnderOneRoof и #batsLIFE.

Клуб за екология и устойчиво развитие UNECO (www.facebook.com/uneco/) към Софийски университет „Св. Климент Охридски” ще представи различните си дейности и заедно с тяхна помощ ще преобразувате излишните торбички в хвърчила. Чрез участието си членовете на „Юнеко“ целят да обърнат внимание на проблема със замърсяването на въздуха и да илюстрират пряката връзка между доброто прекарване навън и здравето, за запазването на което чистотата на околната среда е от първостепенно значение.

Асоциация на Специалистите по Управление на Околната Среда АСУОС (www.asuos.eu) ще предостави експертни консултации в различни теми за опазване на околната среда като основен фокус ще бъдат замърсяването на въздуха и управлението на отпадъците. Ще имате възможност да научите повече за жизнения цикъл на продукти от ежедневието ви. АСУОС е подготвила плакати със съвети за предотвратяване образуването и управлението на отпадъците, които се образуват на територията на градски паркове, също така ще даде допълнителни разяснения по темата.