Новини

Биоразградимо фолио, подходящо за компостиране – победител в Chivas Venture 2018

На специално събитие в София бяха представени четири финалисти в надпреварата – METEO.ROCKS, LAM’ON, INITIATIVE FOR SOCIAL EMPOWERMENT (ISE) и HYPERFOLD. На специална церемония бе обявен и големият победител в тазгодишното издание на конкурса. Избрани гости, социални предприемачи и представители на бизнеса аплодираха екипа на LAM’ON, които заслужено заемат първото място. През март, заедно с всички глобални финалисти в Chivas Venture, те ще летят до Великобритания, за да участват в акселераторска програма в Лондон.

През месец април предстои още един етап от надпреварата, в който всеки един ще може да подкрепи своя фаворит чрез онлайн гласуване. На негова база ще бъде разпределена първата част от наградния фонд – 100 000 долара измежду шестте проекта, получили най-висока подкрепа. Стартъпът с най-много гласове ще грабне 50 000 долара, а следващите пет – по 10 000 долара.
Глобалният финал на конкурса е в Амстердам през месец май, където ще бъде разпределена и останалата част 900 000 долара.

ЗА LAM’ON:
Анджела Иванова, Гергана Станчева и д-р Филип Ублеков са създатели на революционно биоразградимо фолио. То е подходящо за компостиране и служи за употреба при изработката на различни принт материали. Всички сме чели списания, разглеждали сме менюта в заведения. В огромна част от тези продукти се използва ламинат, направен от пластмаса. Проблемът при него е, че не може да се рециклира и остава в природата за около век. Фолиото, което са създали тримата съдружници от LAM’ON, е изработено от възобновяеми източници, чийто лепилен слой е специално разработен за нуждите на печата и е напълно нетоксичен. „За екипа ни е особено важно, че по време на употребата на LAM’ON не се отделят вредни емисии (органични летливи съединения), които се асоциират с хронична мигрена, дихателни проблеми и ракови заболявания. В края на живота си биоразградимото ни фолио оставя значително по-малък отпечатък върху природата. Ако хартията, на която е положено, е подходяща, целият продукт може да се компостира. Ако не – отделянето на ламината от нея може да се изпълни без вредни химикали и да се рециклира. Ако пък се изгори в инсинератор или дори се изхвърли в сметище, LAM’ON не отделя вредни емисии“, споделят младите предприемачи. След редица срещи с бизнеса, на LAM’ON им предстоят пилотни тестове с шест от най-големите софийски печатници.

Ето и кои бяха останалите три проекта, които стигнаха до финала на Chivas Venture България:

METEO.ROCKS
Амбицията на тримата основатели на Meteo.Rocks – Стоян Георгиев, Симеон Найденов и Димитър Митев е да изградят най-голямата и модерна мрежа от метеорологични станции в България и съседни държави и да подобрят качеството на синоптичните прогнози. След това с получените данни те ще могат да разработят собствен метеорологичен модел, адаптиран към конкретните особености на Балканския полуостров. Тяхна метеостанция е монтирана в Института по Метеорология и Геология на университет Виена. Работят и с Българския Антарктически Институт за изпращане на пилотна метеорологична станция на Антарктида за изследване на климата.

INITIATIVE FOR SOCIAL EMPOWERMENT (ISE)
Инициатива за социално израстване е социално предприятие, което дава възможност на хора от уязвими групи да израстват и развиват качества чрез технологии, образование, труд и предприемачество. Дизайнери, художници и терапевти обучават хора с увреждания, роми, бежанци и жертви на трафик и насилие в производството на билкови продукти, изработени ръчно, които им дават първоначалния практически тласък за придобиване на социални, трудови, предприемачески и личностни умения, с които те сами да управляват процесите по изграждане и управление на собствено микро предприятие.

HYPERFOLD
Радина Попова и Петър Захаринов създават Hyperfold с цел намаляване употребата на еднократна пластмаса за ежедневни нужди. Hyperfold предоставя радикални нововъведения в опаковките и продуктите за многократна употреба. Представлява сгъваема технология, която прави всяка тънка тръбна форма контейнер, който накрая заема по-малко от 10% от първоначалния си обем.

Прочети още, като кликнеш ТУК.

Източник: www.dnes.bg